LEGION RUN and The first 3 minutes

RUN FOR A CAUSE

Превърни своето участие в кауза!

Със закупуването на този билет вие дарявате 20 лева, а ние удвояваме дарението ви и така 40 лева от стойността на билета ще бъдат дарени на Фондация Първите Три Минути!

КУПИ БИЛЕТ

С вашето дарение осигурявате автоматични дефибрилатори и обучение за оказване на първа помощ при спиране на сърцето в български училища. На всеки 45 сек. в Европа се случва сърдечен арест и само докато прочетеш това, вече някой е пострадал и шансът да бъде спасен зависи от способността на хората около него да окажат помощ и наличието на автоматичен дефибрилатор наблизо.

ПОВЕЧЕ за каузата и фондацията 

В цивилизования свят една от водещите причини за ранна смърт е внезапния сърдечен арест (ВСА). В Европа от това годишно загиват над 350 000 души

В България от няколко години стартираха програми за автоматична дефибрилация на обществени места, много от които по инициатива на фондация Първите три минути.

Според проучванията, пострадалият има най-голям шанс за оцеляване до пристигане на линейката, ако случаен свидетел на инцидента направи качествен сърдечен масаж и изкуствено дишане (КПР) и извърши ранна дефибрилация с автоматичен външен дефибрилатор (АВД)

Фондацията подпомогна и реализира първите пилотни проекти за внедряване на програми за автоматична дефибрилация в българското училище. Въпреки че при децата сърдечният арест се случва по-рядко отколкото при хора над 30 годишна възраст, такива програми се реализират във всички развити общества. Във Великобритания през 2023 г. изцяло беше завършен проект на Департамента по образование и вече всяко държавно училище в страната разполага с АВД и обучен персонал. Реализирането на пилотни проекти в българските училища е първата и най-важна крачка към постигане на тази цел и в България.

Друг емблематичен проект на фондацията, който може да подкрепите е поставянето на АВД и провеждане на обучение във високопланинските хижи в България. Поради отдалечеността си, ефективното оказване на първа помощ при сърдечен арест чрез незабавно започване на КПР и използване на АВД в първите минути след инцидента е от решаващо значение за оцеляването на пострадалите преди достигане до медицинска помощ. В съвместния проект на фондацията и “Живи планини” вече са набрани средства за около 10 хижи и в първите от тях вече са поставени дефибрилатори и се провежда обучение на хижари и персолал.

 

В цивилизования свят една от водещите причини за ранна смърт е внезапния сърдечен арест (ВСА). В Европа от това годишно загиват над 350 000 души – много от тях млади хора в добро здравословно и физическо състояние. Според проучванията, пострадалият има най-голям шанс за оцеляване до пристигане на линейката, ако случаен свидетел на инцидента направи качествен сърдечен масаж и изкуствено дишане (КПР) и извърши ранна дефибрилация с автоматичен външен дефибрилатор (АВД).

Известни личности от света, които избраха да подкрепят каузата:

Вини Джоунс

Участва в проект на Британската кардиологична фондация за популаризация на уменията за сърдечен масаж и изкуствено дишане (КПР) за спасяването на живот.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ

 

Андре Рийо 

Посланик на програмите за обучение по КПР и на 13 декември 2023 г. в MECC Arena в Маастрихт организира обучение по КПР на 2000 ученици под звуците на „Stayin’ alive“, изсвирена от забележителния цигулар и неговия оркестър Йохан Щраус
  НАУЧИ ПОВЕЧЕ

131223, Maastricht: reanimatie evenement met Andre Rieu. Foto: Marcel van Hoorn.

Ангела Меркел 

През 2017 г. се включва в масово обучение по КПР 

НАУЧИ ПОВЕЧЕ

Полезни връзки:

Имаш идеи, предложения и още въпроси: